Οι σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΔΙΕΚ Σερρών έγραψαν για την εκδήλωσή μας!

The following is released in the original language (Greek).

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΔΙΕΚ Σερρών για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσής μας στις Σέρρες.

Παρακάτω οι σχετικές δημοσιεύσεις.

 


«Borderless Culture»: Πολιτισμός χωρίς σύνορα

Πηγή: https://www.facebook.com/events/36924217 1

Με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού σε Βουλγαρία και Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιήθηκε το επιστημονικό συνέδριο «Borderless Culture», στις Σέρρες την Πέμπτη16 Μαΐου, με συνεργασία πολλών φορέων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αναστάσιος Ζαφειρίδης, υπεύθυνος έργου του «Borderless Culture», το πρόγραμμα αυτό χρηματοδότησης περίπου 1.318.000€ έχει στόχο να γίνουν δράσεις για την «πολιτιστική ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων εκατέρωθεν των συνόρων».

Η ημερίδα έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης των Σερρών, όπου παρευρέθηκαν  όλοι συνεργαζόμενοι φορείς των δύο χωρών καθώς και πλήθος κόσμου που ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις  των ειδικών επιστημόνων. Συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση του συνεδρίου από την Ελλάδα συμμετείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ο Δήμος Αμφίπολης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΠΚΜ και από την Βουλγαρία ο Δήμος Μπλαγκόεβγραντ και το Πανεπιστήμιο Neofit Rilski.

Ο απολογισμός της ημέρας ανέδειξε μία επιτυχημένη συνάντηση των δύο γειτόνων χωρών στις Σέρρες με εποικοδομητικές ομιλίες σε θέματα τουρισμού, δίνοντας τροφή για σκέψη στο κοινό. Το συνέδριο έκλεισε με live cooking event από τον Σεφ Γιώργο Παλησίδη και την Σεφ DIlyana Radoslavova, οι οποίοι μαγείρεψαν ζωντανά με τη συμβολή των σπουδαστών της ειδικότητας αρχιμαγείρων του ΔΙΕΚ Σερρών.

Κριαρίδου Αγγελική


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΕΚ ΣΕΡΡΩΝ                                  Πέμπτη 16. 5. 2019

Δυναμική ήταν η παρουσία του ΔΙΕΚ Σερρών στην εκδήλωση του υπουργείου εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας & Θράκης) το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαϊου  με θέμα: «Διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας: δημιουργώντας έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό».

Συνολικά 12 τμήματα του ιδρύματος παρακολούθησαν την εκδήλωση στο ξενοδοχείο Elpida resort στις Σέρρες ενώ 3 τμήματα συμμετείχαν ενεργά. Το τμήμα δημοσιογραφίας  κάλυψε την εκδήλωση δημοσιογραφικά με συνεντεύξεις :  από το διευθυντή διεθνών σχέσεων και περιφερειακής πολιτικής του Υπουργείου  Μακεδονίας & Θράκης κύριο Θεοφύλακτο Παπαδόπουλο, τον διευθυντή του παραρτήματος βόρειας Ελλάδας του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου κύριο Matthias Hoffmann, το γ.γ του ελληνοιαταλικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κύριο Marco Della Puppa , τον υπεύθυνο του  Έργου (Project Manager) του έργου Borderless Culture εκ μέρους του Υπουργείου κύριο Αναστάσιο Ζαφειρίδη και τον πρόεδρο του ΚΕΔΗΘ και εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Σερρών για Ευρωπαϊκά Προγράμματα κύριο Κώστα Καρπουχτσή. Οι καταρτιζόμενοι εκτός από τις συνεντεύξεις , κάλυψαν την εκδήλωση με οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό και δελτία τύπου.

Το τμήμα μαγειρικής συμμετείχε φτιάχνοντας συνταγές βασισμένες σε τοπικά προϊόντα, ενώ συμμετείχαν σε live event με τους καταξιωμένους σεφ, τον καθηγητή γαστρονομίας κυρίο Γιώργο Παλησίδη και την κυρία Dilyana Radoslavova. Τέλος το τμήμα χειροποίητου κοσμήματος εντυπωσίασε με τις πρωτότυπες δημιουργίες που εκτέθηκαν στο φουαγιέ του συνεδριακού χώρου.

Περισσότεροι από 200 καταρτιζόμενοι παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας που στόχος της ήταν να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς για τη δυνατότητα η περιοχή να αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό σε συνεργασία με τη γείτονα Βουλγαρία.

Παράλληλα τονίστηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση αυτή. Εμπεριστατωμένη εισήγηση στο πάνελ με θέμα «τουρισμός, γαστρονομία και εκπαίδευση» έκανε ο διευθυντής του ΙΕΚ Σερρών κύριος Βασίλης Μιχαηλίδης, ενώ συμμετείχαν ακόμα το ΙΕΚ Νέας Ζίχνης και το ΙΕΚ Σιδηροκάστρου.

Τα τμήματα του ΙΕΚ Σερρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν :

Δημοσιογραφίας , Συντακτών και Ρεπόρτερ

Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας

Τεχνικός Δικτύων κ Τηλεπικοινωνιών

Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης

Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος

Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας

Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης κ Μακιγιάζ

Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων


Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κύριος  Marco Della Puppa,συμμετείχε ως συντονιστής στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Elpida Resort στις Σέρρες την Πέμπτη 16 Μάιου με θέμα την διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ημερίδας, το ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι στην ενίσχυση της οικονομίας μέσω των τοπικών προϊόντων καθώς και την σχέση γαστρονομίας-τουρισμού. Ο ίδιος είναι υποστηρικτής της άποψης ότι οι τοπικές γαστρονομικές εμπειρίες αυξάνουν την προσέλευση των τουριστών. Την αντίληψη αυτή την στηρίζει και με έρευνες. Επίσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : « Πρέπει να πάμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, να καταγράφουμε ποια είναι τα τοπικά προϊόντα και να πουλάμε ταξιδιωτικά πακέτα βασισμένα στην τοπική γαστρονομία». Επιπλέον, οι νέοι αποτελούν  για τον ίδιο,μια κοινωνική ομάδα με στόχους και φρέσκιες ιδέες  που μπορεί να φέρει την επιζητούμενη αλλαγή αρκεί να καταρτιστούν σωστά και να πληροφορηθούν λεπτομερώς για τον τρόπο προώθησης των προϊόντων που παράγονται σε κάθε περιοχή

Στέλλα Σαρακατσιάνου


 

O Matthias Hoffmann εμφανίστηκε αισιόδοξος προς το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή των Σερρών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας: δημιουργώντας έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό», στο Elpida Resort, την Πέμπτη 16 Μαΐου.

«Ο ξενοδόχος με μικρές μονάδες νομίζει πως είναι ακριβό για αυτόν, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι…»

Ως συντονιστής της θεματικής ενότητας «Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας-Βουλγαρίας», μίλησε για τις λύσεις και τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία δίνει η τεχνολογία στους ξενοδόχους.

Ο Matthias Hoffmann είναι ο Διευθυντής Παρατήματος Βόρειου Ελλάδος, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους μεγαλύτερους σε ηλικία τουρίστες από τη Γερμάνια, οι όποιοι είναι ένας βασικός στόχος για την περιοχή των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Εύα Κουστουλίδου

Tags: